Aanhanger beveiligen: 4 manieren om diefstal tegen te gaan
Aanhangers zijn populair bij criminelen. Vooral lichte aanhangwagens tot 750 kg. Die staan namelijk niet geregistreerd en zijn daarom moeilijker te traceren als ze gestolen worden. Als trotse bezitter wil je daarom je aanhanger beveiligen tegen diefstal. Logisch. En vaak ook maar een kleine moeite. Zo zorg je ervoor dat dieven niet met jouw nieuwe trailer of plateauwagen aan de haal gaan:
1. Disselslot
Het disselslot is misschien wel de beste, meest makkelijke manier om je aanhanger te beveiligen tegen diefstal. De dissel is namelijk de buis of stang waarmee je de wagen aan je auto koppelt. Een disselslot plaats je over het voorste gedeelte die koppeling heen, zodat het onmogelijk wordt om de aanhangwagen af- of aan te koppelen. In ieder geval zonder sleutel. Precies wat je zoekt als je niet wil dat je trailer gestolen wordt.
En ja, je mag gewoon rijden met een gemonteerd disselslot. Zo kun je je aanhanger overal beveiligen. Waar je ook naartoe gaat. Wel goed om te onthouden: de koppeling mag alleen niet daadwerkelijk op slot zitten tijdens het rijden. Hulpverleners moeten bij ongevallen namelijk altijd in staat zijn om aanhangers en trailers te ontkoppelen.
2. Wielklem
De wielklem. Ontworpen om ervoor te zorgen dat je je parkeerboete betaalt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je aanhanger beveiligen met zo’n wielslot. Je plaatst de klem eenvoudig over het wiel heen. Op die manier blokkeert het wiel als je probeert te rijden. Sterker nog, er is geen beweging meer in te krijgen. En omdat het slot ook de wielbouten afdekt, kunnen criminelen je wiel er ook niet afhalen en op die manier je aanhanger meenemen.
Althans niet zonder groot gereedschap, grof geweld en flink wat lawaai.
3. Parkeerpaal
Een parkeer- of slotpaal bevestig je niet aan je aanhanger, maar in de grond. Je graaft ‘m in. Eventueel stort je er nog wat beton bij en schaf je er eentje aan met een extra anti-diefstal beugel. Die paal zet je eenvoudig om de dissel van je aanhanger heen. Eventuele beugels klap je eenvoudig omhoog als je je aanhangwagen geparkeerd hebt. Zo kan je aanhanger niet van z’n parkeerplek af. Handig als je trailer altijd op dezelfde plek staat en je de ruimte verder niet af kunt sluiten.
4. Kettingsloten & beveiligingskabels
Ook met kettingsloten en beveiligingskabels kun je je aanhanger beveiligen tegen diefstal. Toegegeven: ze zijn wat makkelijker te breken dan een disselslot, wielklem of paal. Maar ze leveren wel extra gedoe op als iemand je aanhangwagen wilt stelen. En dát zorgt er dan weer voor dat die dief ontmoedigd wordt. Het is daarbij wel belangrijk om het kettingslot te bevestigen aan een ankerpunt in de muur. Of aan een parkeerpaal.
Bonustip: kies een slot met een SCM-keurmerk
Je wilt natuurlijk wel een slot van goede kwaliteit. En verzekeraars ook. Daarom hebben diezelfde verzekeraars het SCM-keurmerk in het leven geroepen. Daarmee weet je zeker dat je slot kwaadwillenden er zo goed mogelijk van weerhoudt je aanhanger mee te nemen én dat ‘ie aan alle vereisten van je verzekering voldoet. Stukje extra zekerheid. Wel zo prettig.
Zonder slot je aanhanger beveiligen tegen diefstal?
Heb je net een nieuwe aanhanger gekocht en nog geen slot voorhanden? Kan gebeuren. Gelukkig zijn er dan nog meer dingen die je kunt doen om je aanhanger te beveiligen tegen diefstal. Zet ‘m bijvoorbeeld achter slot en grendel in een gesloten garage, schuur of loods. Als criminelen immers niet weten dat er een aanhanger is, zullen ze ‘m ook niet stelen. Zo simpel is het.
Heb je geen mogelijkheid om je nieuwe aanhanger in een gesloten ruimte te parkeren? Probeer de aanhangwagen dan uit het zicht te zetten en/of geef je trailer een uniek uiterlijk. Bijvoorbeeld met persoonlijke stickers of met het logo van je bedrijf. Dat maakt hem herkenbaar, moeilijker te verkopen en dus minder interessant voor criminelen. Als alternatieve oplossing kun je er ook een wiel afhalen om ervoor te zorgen dat ‘ie moeilijker mee te nemen is. Werkt ook!